Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Πριν. . . τη σύγκρουση

Στροφή στον ρεαλισμό πριν. . . τη σύγκρουση

.

Μπροστά σε μια ακόμη ημερομηνία-σταθμό βρίσκεται η Ελλάδα, με το Eurogroup της Δευτέρας να λαμβάνει πλέον διαστάσεις «τελικής κρίσης» για την πορεία της οικονομίας και τη θέση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τα μηνύματα δεν είναι καθόλου ευοίωνα και οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ουσιαστικά έδειξαν στην ελληνική κυβέρνηση τον μόνο δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει. Η επιλογή της σύγκρουσης με τους δανειστές πρέπει να αποκλειστεί από την Αθήνα και γι' αυτό θα πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να επιτευχθεί ο πολυπόθητος «έντιμος συμβιβασμός», για τον οποίο μιλούν όλοι εδώ κι ένα μήνα.

Τα περιθώρια έχουν στενέψει για την Ελλάδα, με δεδομένο ότι η ρευστότητα δίνεται με το σταγονόμετρο και τα ταμειακά αποθέματα στερεύουν. Η πρώτη αποπληρωμή δόσης στο ΔΝΤ χθες δεν αποκλείει τις επόμενες τρεις εβδομάδες να υπάρξει πιστωτικό γεγονός. Αλλωστε, καθόλου τυχαία δεν είναι τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η Ελλάδα μένει από ρευστό, ούτε ότι επανέρχονται αναλύσεις για την πιθανότητα Grexit.

Η κυβέρνηση προσέρχεται στις Βρυξέλλες με την πλάτη στον τοίχο και για τη διαμόρφωση της κατάστασης αυτής έχει σαφέστατες ευθύνες. Από το προηγούμενο Eurogroup, στις 20 Φεβρουαρίου, πέρασαν δύο εβδομάδες, τις οποίες το οικονομικό επιτελείο έχασε βυθισμένο στη. . . δημιουργική του ασάφεια. Οταν οι δανειστές ζητούν συγκεκριμένες και κοστολογημένες δεσμεύσεις και ο Γ. Βαρουφάκης στέλνει ασαφείς και γενικόλογες μεταρρυθμίσεις, ασφαλώς θα υπάρξουν αντιδράσεις και απορρίψεις.

Επειδή, όμως, ο χρόνος και η υπομονή τελειώνουν, η κυβέρνηση οφείλει να σοβαρευτεί και να προχωρήσει σε πραγματικές διαπραγματεύσεις κι όχι σε μια επικοινωνιακή διαχείριση του προβλήματος με το βλέμμα στραμμένο στο κομματικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, έντιμος συμβιβασμός σημαίνει υποχωρήσεις, κέρδη και ζημίες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δε σημαίνει απόλυτες θέσεις, «μπαϊράκια» ευκαιρίας και κουτοπόνηρες προσεγγίσεις, ωσάν να βρίσκονται στην απέναντι πλευρά του τραπεζιού άσχετοι με τα οικονομικά και κυρίως με τους πολιτικούς ελιγμούς.

Η Ελλάδα κινδυνεύει να απομονωθεί στην Ευρώπη, κάτι που αποδείχθηκε από το γεγονός ότι κανείς πλέον στο Eurogroup, ούτε καν η Κύπρος, δεν υιοθετεί την επιθετική ρητορική της ελληνικής κυβέρνησης. Από την άλλη, την ώρα που θα δίνεται η μεγάλη μάχη στις Βρυξέλλες οι μηχανές του Μάριο Ντράγκι θα έχουν πάρει μπρος και θα «τυπώνουν» χρήμα, με την Ελλάδα απούσα από το νομισματικό πάρτι. Είναι κάτι που θα πρέπει να λάβει υπόψη του ο Γ. Βαρουφάκης όταν θα διαπραγματεύεται με τους εταίρους.

Αν στο Eurogroup της Δευτέρας δεν υπάρξει συμφωνία και παραταθεί το θρίλερ, τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος «ατυχήματος». Τα έσοδα έχουν καταρρεύσει, η αγορά έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και οι επενδύσεις είναι ανύπαρκτες. Ο κίνδυνος να ζήσει η Ελλάδα το θρίλερ που παίχθηκε πριν από το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου είναι εδώ.

Για όλα αυτά και με δεδομένο ότι οι εταίροι ζητούν μεταρρυθμίσεις και γρήγορα, η κυβέρνηση πρέπει να προσγειωθεί στην πραγματικότητα. Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Και μόνο με ρεαλισμό θα μπορέσει η Ελλάδα να βγει από το τούνελ.


-iMERISIA.GR

-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου